Rakije i likeri Objavljeno 08/07/2022

Rakije i likeri

Davno su prošla vremena kad se zdvajalo: „rakije 'amo, jer utjehe nema u vodi“. Putujete li danas Slavonijom i Baranjom, rakije i likeri koje ćete kušati ispričat će vam priču koja, naravno, izvire iz tradicije, ali je nadahnuta i suvremenošću.

Mjesta koja su u tom povezivanju starog i novog otišla najdalje, naše su specijalizirane kušaonice. Na području Osječko-baranjske županije postoji ih nekoliko. U našičkom kraju, točnije Podgoraču, možete pronaći kušaonicu Đanić koja paletu tradicionalno proizvedenih slavonskih rakija i domaćih likera plasira i diljem jadranske obale, spajajući tako hrvatsko zeleno i plavo. Na drugom kraju županije, u Erdutu, kušaonica „Divania“ predstavlja možda i najbolji primjer gore opisanog principa tradicije uronjene u suvremenost. Sjeverno od Drave, u Baranji, kušaonica „Goldberg“ u Popovcu nudi iskustvo pijuckanja u idilično-rustikalnom ambijentu baranjske Planine. Nešto južnije, u baranjskoj nizini, smjestila se osebujna suvremena interpretacija starohrvatske „rakijaške“ povijesti – Kneževa kušaonica.

Jasno, osim na ovim mjestima, domaću rakiju, najčešće šljivovicu, a katkad i viljamovku ili neki drugi voćni destilat pronaći ćete i na gotovo svakom slavonsko-baranjskom seoskom domaćinstvu. Proizvodi obiteljskih pecara nisu nužno brendirani, ali možete biti sigurni da imaju dušu (osobito nakon dvije-tri čašice, u nas znane i kao čokanjčići). Široku lepezu panonskog voćnog bogatstva pretočenog u zamamnu kapljicu kušajte i u našim restoranima: od šljive i kruške, preko kajsije, dunje i oraha, do kupine, borovnice i višnje nekoga smo sigurno izostavili. Vi, međutim, nemojte – što ne stignete kušati, ponesite sa sobom ;)


rakijaSlavonija