Ljubav prema pivu Objavljeno 08/07/2022

Ljubav prema pivu

Premda ratovi u pravilu ne donose ništa dobra, logikom „sreće u nesreći“ dugotrajni austro-turski rat koji se 1683-1699. vodio i na tlu Slavonije i Baranje, u naše je krajeve doveo i mnogobrojne vojnike iz srednje Europe. Nakon što su, po završetku rata, Slavonija i Baranja potpale pod austrijsku vlast, uslijedilo je stoljeće vojne prisutnosti, ali i doseljavanja ljudi porijeklom iz zavičaja europskog pivarstva – južne Njemačke i Češke.

Oni su u naše krajeve sa sobom donijeli i ljubav prema pivu te umijeće njegova pripravljanja. U Osijeku, zapovjednom mjestu cijele Slavonije i Srijema, a time i stjecištu brojnih (njemačkih) vojnika, pivovara je proradila već 1690-ih, postavši time prva u cijeloj današnjoj Hrvatskoj. Tijekom 19. stoljeća razvoj slavonskog pivarstva dodatno je ubrzan te je hranjivi i opuštajući zlatno-gorkasti napitak ubrzano hvatao korak s ranije neprikosnovenim vinom.

Dobre pivarske tradicije i danas žive u krigli hladnog „Osječkog“, ali i u sve brojnijim pivima malih craft proizvođača. Među njima se ističu đakovački „Black Hat“, „Stric“ iz Našica, kao i osječki „Mali div“, „Nova runda“ s pivnicom „Beertija“ te „Beckers“. Inače, ova zadnja je craft pivovara koja ime duguje jednom od njemačkih osječkih zapovjednika s početka 18. stoljeća. Pa neka netko kaže da povijesna faktografija i otkačeni suvremeni projekti ne idu zajedno!


Osijekpivo