Iz carstva divljine Objavljeno 08/07/2022

Iz carstva divljine

Slavonsko-baranjsku trpezu bogato daruju zemlja, voda, ali i šuma. Zelenim prostranstvima nizine luta mnogobrojna divljač koja je oduvijek činila jedan od najreprezentativnijih elemenata naše gastronomije. Tako je i danas, kad srne, srndaći, jeleni kapitalci, veprovi, zečevi i još poneki stanovnik kako duboke šume, tako i prozračnog luga uz polje, pogođeni zlom sudbinom završe u kuhinjama naših renomiranih restorana.

Tako će u „Josiću“ divljač pripremiti na šumarski, u umaku od gljiva i brusnica. Slična sudbina čeka je i u „Citadeli“. U „Čingi-lingiju“ će od srnetine spraviti carpaccio ili odrezak, dok će se „Darócz“ pohvaliti zečjim pečenjem sa slaninom, ili pak perkeltom od veprovine. Na klasičniji način s divljači će se poigrati i u kopačkom „Kormoranu“ te „Citadeli“ u Vardarcu. S druge strane, naizgled ekstravagantno suvremeni, a zapravo gotovo zaboravljeni, tradicionalni recepti za jela od puževa dočekat će vas u „Baranjskoj kući“ u Karancu.

Ukratko, iako je možete pronaći i na jelovnicima sa slavonske strane naše županije, gastro-rubrika „Divljač“ u konačnici zorno pokazuje da nema nadgradnje bez dobre baze – u konkretnom slučaju to su netaknuta prirodna prostranstva Baranje, odakle dolazi većina naše neukroćene životinjske družine.


divljačmeso