Kulen akademija – jedinstven doživljaj umjetnosti Objavljeno 30/06/2022

Kulen akademija – jedinstven doživljaj umjetnosti

Umjetnička ste duša? Volite kad se sva osjetila stope u jedno vrhunsko iskustvo? Za vas je, nema sumnje, kulen-akademija! Riječ je o jedinstvenom umjetničkom pravcu koji, ako je vjerovati povijesnim zapisima, već najmanje pet stoljeća prakticiraju prekaljeni slavonsko-baranjski znalci. Drugim riječima, prije legendarnih renesansnih majstora, flamanske škole i mladeži iz impresionističkog i modernističkog pokreta, slavonsko-baranjska kulenova škola otkrila je tajnu umjetničke sinestezije, tj. doživljaja umjetnosti proizašlog iz spleta svih ljudskih čula!

Od majstora do majstora tajna kulen-kompozicije varira i nijedan je, jasno, neće staviti crno na bijelo. Ipak, s priličnom sigurnošću može se reći da postupak ide otprilike ovako: nakon što se od domaćih sastojaka i prvoklasne ljute i slatke paprike zamiješa prirodna boja, nezaboravan okus postigne se dodavanjem aman-taman soli, češnjaka, a u Baranji i bijelog papra. Nakon što se pažljivo i strpljivo posuši, kompozicija zadobije i neponovljiv aromatični miris te kvrgavost pod prstima. Servirana pod kutom, oštrim kistom na autentičnoj drvenoj podlozi, spremna je i za konačni osjetilni podražaj – prinos nestrpljivom nepcu s kojeg će ushićeni štovatelj umjetničkog djela naposljetku procijediti tek kratko, ali svima jasno – “njam”.

Iako nevješto pero teško može dočarati svu slojevitost koja se krije iza ovog kratkog, gotovo dadaističkog usklika umjetničko-gastronomske sreće, o prestižu kulen-akademije dovoljno govori i to da iz nje i danas – štoviše, sve više i više – dolaze neka od najtraženijih umjetničkih djela na domaćoj i stranoj kulinarskoj sceni. Za sve one željne neposrednog umjetničkog iskustva, članovi akademije diljem Slavonije i Baranje organiziraju i kraće ili dulje umjetničke kulen-kolonije. Nemojte ih propustiti!


hranakulenmeso