Kulen, seka i rodbina cijela Objavljeno 08/07/2022

Kulen, seka i rodbina cijela

Da suhomesnate delicije Slavonije i Baranje nisu tek seoski fast food za „pod zub“, shvatit ćete čim ih okusite (ili pročitate naše tekstove o njima). Pa iako vrhunsku mezu nećete pronaći na svakom koraku, diljem Osječko-baranjske županije sve je više imanja i restorana koji u prekrasnom rustikalnom ambijentu predstavljaju najbolje od višestoljetne „suhomesnate“ tradicije ove regije.

Od Našica i Donjeg Miholjca na zapadu, preko Đakova na jugu, Erduta na istoku, Baranje na sjeveru i Osijeka u srcu županije, slavonsko-baranjska suhomesnata plata sastavni je dio ponude regionalnih restoranskih perjanica. Njene varijacije na temu, od klasičnih do suvremenih, od osnovnih na bazi kulena do raznovrsnijih u kojima kulenu društvo prave i seke, kobasice, slanina, čvarci i ostala rodbina, pronaći ćete npr. u našičkom „Ribnjaku“ i „Bricksu“, valpovačkom „Parku“, daljskom „Starom mlinu“, đakovačkom „Gradskom podrumu“, „Loori“ i „Kući dida Tunje“, osječkoj čardi „Kod Baranjca“ te starogradskim krčmama „Kod Ruže“ i „Slavonska kuća“. Suhomesnato stopljeno s kozmopolitskim ponudit će vam osječki restorani „Waldinger“, „Zimska luka“ i „Lumiere“. Potom vam slijedi Baranja – i u ovoj vrsti ponude nenadmašna.

Jer osim na jelovnicima „Baranjske kuće“, „Josića“, „Darócza“, „Čingi lingi“ čarde, hotela „Lug“ i drugih baranjskih sladokusnih lokacija, kulen i kompaniju ovdje ćete kušati i na nekoliko renomiranih obiteljskih gospodarstava ili u specijaliziranim kušaonicama, primjerice na OPG-u Dobrovac u Kneževim Vinogradima, OPG-u Matijević u Suzi ili u Kući baranjskog kulena u Branjinom Vrhu. U potrazi za vrhunskim suhomesnatim proizvodima ne treba zaobići ni čuveni Zimski vašar i Čvarakfest koji se krajem studenoga održava u Karancu, ili pak, ako vam je do pučkih gastro-veselica u „neprerađenom“ obliku, lipanjsku Kulenijadu u Jagodnjaku, poznatom i kao „selo kulena“. Ne odveć daleko, samo s druge, slavonske strane Drave, u selu Gat kraj Valpova prvoklasni kulen i suhomesnate prerađevine proizvodi i OPG Novosel.


kulenmeso