Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Prijedlozi putovanja Slavonijom i Baranjom

Istraži putovanja

Iskustva studijskih putovanja kakva ćete i vi poželjeti!

Bila bi zaista „grjehota“ propustiti priliku s vama, našim budućim gostima, podijeliti iskustva sa studijskih putovanja koja redovito pripremamo za turističke agente, novinare i putopisce. Svi oni doživjeli su Osječko-baranjsku županiju kroz aktivnosti koji nisu česte u itinerarima turističkih agencija, a vama mogu poslužiti kao inspiracija za sljedeći izlet ili odmor u Slavoniji i Baranji te hrvatskom Podunavlju.

Zato vam ovdje predstavljamo neka od putovanja koja smo organizirali tijekom 2022. i 2023. godine, a u nastavku donosimo i pregled aktualne ponude turističkih agencija.

Ušće Drave i Dunava kod Aljmaša i Erduta. Autor: Denis Despot

Zemlja vina. Tijekom proteklih godinu dana sudjelovali smo u nizu prekograničnih projekata, među kojima se posebno istaknuo EU projekt "Zemlja vina". Želite li i vi kušati najbolja vina Podunavlja, hrvatske i mađarske Baranje, te erdutskog "poluotoka", upoznati povijesne gradove poput baroknog Osijeka i UNESCO-m zaštićenog Pečuha, obići najpoznatije vinske podrume u Villanyu i Kneževim Vinogradima, vidjeti razvaline srednjovjekovne utvrde u Erdutu kao i očuvani gotički dvorac u Šiklošu, oduševiti se pogledom na tri zemlje: Hrvatsku, Srbiju i Mađarsku s vidikovca nad Dunavom u Batini te sve to zaliti odličnim vinima najpoznatijih hrvatskih i mađarskih vinara. Kliknite na link i preuzmite itinerare za vaše putovanje kroz Zemlju vina!

Slovački novinari. Vjerujemo da bi mnoge, poput grupe novinara iz Slovačke koji su nas posjetili na preporuku ureda HTZ-a u Pragu, oduševio posjet vinariji smještenoj ponad slikovitog šumovitog meandra Dunava kod Erduta, čija je jedinstvenost služila kao stalna inspiracija svjetski poznatom slikaru Juliju Kniferu. Program koji smo priredili za goste iz Slovačke pregledajte ovdje.

Mađarski influenceri. Sigurni smo da biste se, kao i mađarski „influenceri“ koje nam je doveo ured HTZ-a iz Budimpešte, rado počastili odličnim baranjskim vinima u vinskoj prijestolnici selu Zmajevac, u tipičnom vinskom podrumu Gatoru te večeru u sljedovima: marinirana riječna riba, perkelt od divljači i ribe, fiš-paprikaš, smuđ sa žara i slasna šnita torte od rogača kao šećer na kraju.

Britanski The Daily Telegraph. Uz iskrenu gostoljubivost, Baranja je poznata i po proizvodnji „crvenog zlata“, mljevene paprike - ključnom začinu naših tradicijskih jela kao što je „njegovo veličanstvo“ - Kulen. Vođeno kušanje kulena uz pomoć „sommeliera“ ne propustite prilikom posjeta kultnome restoranu u Karancu, baš kako je to učinila i simpatična Jane Foster, novinarka The Daily Telegrapha. Program koji smo priredili za gošću iz Ujedinjenog kraljevstva pregledajte ovdje.

Američki i arapski turistički agenti. Sredinom ožujka smo turističke agente iz SAD-a i Dubaija počastili posjetom uvijek popularnim odredištima - Parku prirode Kopački rit i Državnoj ergeli lipicanaca u Đakovu, a priuštili smo im i jedno sasvim novo iskustvo - posjet tradicijskom kovačkom obrtu. Uz vrući čekić i nakovanj upoznali su umjetničke radove spretnih ruku majstora Franje Vinkovića, u zdravlje su grla zagrijali domaćom rakijom, a „brk“ osladili domaćim kiflicama kojima gazda i gazdarica svakog gosta s radošću ponude.

Korejska TV. Pomalo iznenada, prvoga travnja svoj je dolazak najavila na istoku Hrvatske na tako često viđena skupina gostu. Bila je to četveročlana TV ekipa iz Južne Koreje s televizije EBS posvećene edukaciji i turizmu, koju niti vjetar ni kiša nisu odvratili od plana snimanja putopisa kroz Hrvatsku. Naoružani kišobranima i nepokolebljivo veseli, uoči Cvjetnice posjetili su Proljetni vašar u Karancu, a zatim se zaputili u nedaleki Vardarac kako bi kušali „perkelt od Podolca“. Vijest o toj jedinstvenoj deliciji spontano se pročula do „Dalekog istoka“ jer Korejci su veliki gurmani posebice kada je riječ o govedini, a uz to su baš poput Baranjaca ljubitelji nešto ljuće kuhinje. Drugoga dana boravka, naši gosti iz Koreje odlučili su se za nešto „lakšu“ varijantu ručka, no prije nego su ga pomogli skuhati, čekao ih je pomalo težak ali zabavan zadatak - upecati šarana za fiš-paprikaš! Zato su se brodom otisnuli na kratko krstarenje Dravom, iz Osijeka uzvodno prema ribarskom naselju Karašica, gdje su u društvu kapetana Igora Živkovića i nagrađivanog fiš-majstora Borisa Lordana doživjeli krajolik koji ih je, kako su sami rekli, podsjetio na nedavno snimanje u brazilskoj Amazoni!

Francuski Le Figaro. Odmah nakon Uskrsa, bili smo u društvu poznatog francuskog putopisca Christopha Migeona iz časopisa Le Figaro. Njegovo je putovanje istokom Hrvatske bilo posvećeno prirodi i iskustvima „mimo utabanih staza“, prateći rijeke Savu, Dravu i Dunav i prirodne fenomene koje stvaraju vijugajući ravnicom. U tri dana boravka upoznali su Kopački rit i vozeći se čamcem prošli kroz rijetko viđeni "roj" orlova štekavaca, doznali kako se izrađuju tradicijske ribarske mreže, pošli u ribolov na Dunavu, posjetili proizvodnju čamaca u Kopačevu, uvjerili se kako još danas savršeno radi pumpna stanica na nasipu u Zlatnoj Gredi, te unatoč kiši razgledali ušće moćnih rijeka Drave i Dunava. Program koji smo priredili za goste iz Francuske pregledajte ovdje.

U nastavku pronađite i aktualnu ponudu turističkih agencija koje vas vode na odmor u Osječko-baranjsku županiju, kao i druge dijelove Slavonije, Baranje te u hrvatsko Podunavlje.

Pregledajte višednevne turističke aranžmane kao i jednodnevne izlete. Oni najčešće uključuju posjet Osijeku s baroknim starim gradom Tvrđom, Đakovu s katedralom i državnom ergelom lipicanaca, Baranji s Parkom prirode Kopački rit, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i vinogradima, Erdutu s ušćem Drave i Dunava i najvećom vinskom bačvom u Europi kao i tzv. „dvorskom trokutu“ u slavonskoj Podravini - Našicama, Valpovu i Donjem Miholjcu. Ova putovanja često uključuju i izlete Vukovaru s povijesnim lokalitetom Vučedol, spomenicima u sjećanje na Domovinski rat i dvorcem obitelji Eltz te Iloku nad Dunavom, uz degustaciju vina poput omiljene graševine i mirisnog traminca.

Upoznajte ponudu, izvršite rezervaciju, a zatim provedite lijep uzbudljiv tjedan ili opuštajući vikend u Slavoniji i Baranji.

Osijek, stari grad - Tvrđa i centar - Gornji grad u pozadini. Autor: Denis Despot

TRENUTNO SU U PONUDI SLJEDEĆI TURISTIČKI ARANŽMANI:

Adventski vikend u Osijeku i Baranji 2023. (1 noć), turistička agencija Zračna Luka Osijek, specijalizirana za putovanja u Slavoniju i Baranju

Adventski vikend u Osijeku i Baranji 2023. (2 noći), turistička agencija Zračna Luka Osijek, specijalizirana za putovanja u Slavoniju i Baranju

Vikend u Osijeku i Baranji, Osijek, Baranja i Kopački rit (individualni polasci svaki petak) - turistička agencija Zračna Luka Osijek, specijalizirana za putovanja u Slavoniju i Baranju

Vikend u Baranji, Baranja i Osijek (individualni polasci svake subote) - turistička agencija Zračna Luka Osijek, specijalizirana za putovanja u Slavoniju i Baranju

Spoji avanturu i hedonizam u nezaboravan doživljaj Slavonije, Požeško-slavonska i Osječko-baranjska županija - turistička agencija Luks bike adventures, specijalizirana za outdoor putovanja u Slavoniji i Baranji

Outdoor: kanuing tura, Belišće, Osijek, Karanac, Suza - turistička agencija Luks bike adventures, specijalizirana za outdoor putovanja u Slavoniji i Baranji

Skip to content