Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Korisne informacije

Pročitaj opće podatke

Opće informacije o turističkoj ponudi Republike Hrvatske

Opće informacije o turističkoj ponudi Republike Hrvatske doznajte na službenom turističkom portalu Hrvatske turističke zajednice: www.croatia.hr

Opće informacije o Osječko-baranjskoj županiji

Opće informacije o Osječko-baranjskoj županiji, o gospodarstvu i stanovništvu doznajte na službenoj web stranici županije: www.obz.hr

Položaj Osječko-baranjske županije

Osječko-baranjska županija smjestila se na istoku Hrvatske uz državnu granicu s Mađarskom i Srbijom, u povijesnim regijama Slavoniji i Baranji, uz tok i ušće velikih rijeka Drave i Dunava i njihove plodne nizine koje se prema zapadu uzdižu u šumovito slavonsko gorje. Ukoliko na karti Europe pogledom pronađete rijeku Dunav odnosno njegovu sredinu, pronašli ste i nas – vašu sljedeću turističku destinaciju!

Udaljenosti do Osječko-baranjske županije

Osijek, središte naše županije, nalazi se nedaleko poznatih europskih glavnih gradova s uslugom međunarodne zračne luke:

Zagreb – 277 km
Budimpešta  – 258 km
Beč – 440 km
Ljubljana – 420 km
Beograd – 177 km
Sarajevo – 258 km

Osijek se nalazi i unutar 500 km od poznatih regionalnih turističkih odredišta:

Split – 417 km
Pečuh – 85 km
Graz – 381 km
Maribor – 315 km
Novi Sad – 107 km
Tuzla – 144 km

Vremenska zona

Cijela Hrvatska nalazi se u Srednjoeuropskoj vremenskoj zoni (UTC+1). U primjeni je korištenje zimskog i ljetnog računanja vremena kao i u ostatku Europske unije.

Klima

Iako je Hrvatska relativno mala zemlja, u njoj se mogu pronaći različite klimatske zone. Uobičajena je podjela na sjeverozapadni i istočni nizinski kopneni dio s umjereno-kontinentalnom klimom, središnji brdsko-planinski dio s planinskom klimom te obalni morski dio s mediteranskom klimom. To znači da ćete prilikom posjeta Osječko-baranjskoj županiji moći doživjeti sva četiri godišnja doba, hladne zime sa snijegom i zimskim dnevnim temperaturama oko ili ispod nule, koje će noću često pasti i u „debeli minus“, topla i kišovita proljeća, vruća i sparna ljeta s temperaturama koje će nerijetko danima prelaziti 30 Celzijevih stupnjeva te ugodne jesenske mjesece s izmjenom suhih i kišnih razdoblja. Ipak, sveprisutna promjena svjetske klime i ovdje se osjeti pa su zime sve toplije, a ljeta sve sušnija.

Putni dokumenti

Za posjet Hrvatskoj viza vam neće stvarati glavobolje. U većini slučajeva bit će vam potrebna samo važeća putovnica. A ako ste državljanin EU-a, bit će vam dovoljna osobna iskaznica. Hrvatski carinski propisi gotovo su u potpunosti usklađeni sa standardima EU-a. Za dodatne informacije obratite se diplomatskim misijama i konzularnim uredima u inozemstvu ili posjetite web stranicu Ministarstva vanjskih i europskih poslova: www.mvep.hr.

Covid19 / Coronavirus

Tijekom trajanja posebnih uvjeta putovanja uslijed epidemije bolesti Covid19 (Coronavirus), vaše putovanje u Hrvatsku najavite na web stranici www.entercroatia.mup.hr, radi lakšeg i bržeg prelaska državne granice. Dodatne informacije o situaciji uslijed epidemije, potražite na web stranici visitslavoniabaranja.com/covid-info

Putovanje s kućnim ljubimcima

Vaši su kućni ljubimci dobrodošli u Hrvatskoj! Ako svoje četveronožne prijatelje želite iz inozemstva povesti na odmor u Osječko-baranjsku županiju, jedini uvjet jest zadovoljavanje jednostavnog pregleda prije ulaska u zemlju. Na pregledu će se provjeriti ima li vaš kućni ljubimac mikročip, je li cijepljen protiv bjesnoće i ima li putovnicu ili veterinarsku potvrdu. Za dodatne informacije posjetite web stranicu Ministarstva poljoprivrede – Uprave Veterinarstva www.veterinarstvo.hr.

Valuta i načini plaćanja

Hrvatska je 2023. godine uvela Euro (EUR), zajedničku valutu Europske unije, a do tada se koristila hrvatska povijesna valuta Kuna (HRK). Novac se može razmijeniti u banci, mjenjačnici, poštanskom uredu te u pojedinim putničkim agencijama i hotelima.

U većini slučajeva prilikom mijenjanja novca u mjenjačnicama nema naplate provizije. Na gotovo svim prodajnim mjestima i na bankomatima moguće je koristiti se kreditnim karticama kao što su Visa, MasterCard, American Express, Diners i druge.

Jezik i kultura

Službeni jezik u Hrvatskoj je hrvatski jezik, koji je ujedno jedan od službenih jezika Europske unije. No, dijelom zahvaljujući školskom sustavu, a dijelom zbog duge turističke tradicije, u većini slučajeva u trgovini i ugostiteljstvu kao i javnim službama, pa čak i u komunikaciji s običnim građanima u Hrvatskoj ćete se lako snaći koristeći se engleskim jezikom. U Osječko-baranjskoj županiji od koristi vam često može biti i njemački jezik, a u mnogim mjestima u Baranji čak i mađarski jezik.

Prilikom posjeta ovome dijelu Hrvatske, kultura, običaji, arhitektura te posebice gastronomija mogli bi vas podsjetiti na bliske dijelove srednje Europe, prvenstveno zbog činjenice da je Hrvatska velik dio svoje povijesti bila dijelom Autro-ugarskog carstva. U Slavoniji i Baranji i danas žive pripadnici raznih nacionalnih manjina, od kojih su najveće ona srpska i mađarska.

Većina stanovnika Hrvatske je katoličke vjere, a od pripadnika ostalih religijskih skupina najviše je vjernika pravoslavne i protestantske, odnosno kalvinske vjeroispovjesti.

Napon struje

Kao i u susjednim zemljama, utičnice u kućama i javnim prostorima (EU plug) u Hrvatskoj imaju električni napon od 230 V, frekvencije 50 Hz.

Voda za piće

Ukoliko ste u pokretu primjerice za vrijeme turističkog razgleda grada, pitku gaziranu ili negaziranu prirodnu mineralnu vodu u bočici možete kupiti u trgovini, no u Hrvatskoj ćete biti u potpunosti sigurni i kada vodu u čašu ulijete izravno iz slavine.

Hitne i dežurne službe

Turistički posjet uobičajeno prolazi bez briga, a to je dijelom i zahvaljujući pripremljenosti na nepredviđene situacije. Neke od njih su i potrebe za hitnom medicinskom uslugom te vam „za svaki slučaj“ u nastavku donosimo popis dežurnih ljekarni, dežurnih liječnika, hitnog bolničkog prijema i drugih hitnih službi.

Telefonski brojevi hitnih službi u Republici Hrvatskoj:
112 – Državna uprava za zaštitu i spašavanje (jedinstveni europski broj za sve hitne službe)
192 – Policija
193 – Vatrogasci
194 – Hitna medicinska pomoć
195 – Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru
1987 – Pomoć na cesti – HAK, Hrvatski autoklub
00385 (0)91 721 0082 – HGSS, Hrvatska gorska služba spašavanja – stanica Osijek

Napojnice pri plaćanju

Korisno je znati da ukoliko turističku uslugu plaćate karticom, ugostitelj najčešće neće biti u mogućnosti obračunati napojnicu koju ste mu odlučili dati odnosno račun će iznositi točno onoliko koliko je navedeno primjerice u jelovniku odnosno cjeniku. Uobičajeno tom prilikom napojnicu ipak ostaviti u papirnatom novcu.

Iako napojnice u Hrvatskoj nisu uključene u cijenu, one su uvijek dobrodošle, a gost ih može ostaviti na nekoliko načina. Primjerice ukoliko ste popili kavu te vas je ona koštala 1,85 EUR, uobičajeno je račun zaokružiti na 2 EUR, dok se prilikom plaćanja računa u restoranu najčešće obračuna napojnica od 10 %. Ukoliko se pak želite zahvaliti samome osoblju, primjerice na recepciji hotela ili ste posebno zahvalni turističkom vodiču, uobičajeno je ostaviti jedinstvenu napojnicu od 2 do 5 Eura.

Telefonski i mobilni operateri

Međunarodni pozivni broj za Hrvatsku je +385 (00 385), a pred broj u fiksnoj telefonskoj mreži u Osječko-baranjskoj županiji je 031.

Glavni operateri fiksnih telefonskih i internetskih usluga u Hrvatskoj su:
• HT-Hrvatski telekom, www.t.ht.hr; www.hrvatskitelekom.hr
• OT-Optima telekom, www.optima.hr
• Iskon Internet, www.iskon.hr
• A1 Hrvatska, www.a1.hr
• CARNet – Hrvatska akademska i istraživačka mreža, www.carnet.hr

Operateri mobilnih telefonskih usluga su:
• T-Mobile, www.hrvatskitelekom.hr
• Tele2, www.tele2.hr
• A1, www.a1.hr

Državni neradni praznici i blagdani

1. siječnja – Nova godina
6. siječnja – Bogojavljenje (Sveta tri kralja)

Uskrs i Uskrsni ponedjeljak

1. svibnja – Međunarodni praznik rada (Prvi maj)
30. svibnja – Dan državnosti

Tijelovo

22. lipnja – Dan antifašističke borbe

5. kolovoza – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja
15. kolovoza – Velika Gospa

1. studenog – Svi sveti
18. studenog – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata

25. prosinca – Božić
26. prosinca – Sv. Stjepan

Parkirališta za turističke autobuse

Za vrijeme turističkog razgleda grada ili u potrebi za duljim parkiranjem izvan kruga smještajnog objekta, turističke autobuse u Osječko-baranjskoj županiji možete ostaviti na sljedećim lokacijama:

Osijek, stari grad Tvrđa
Adresa: križanje Ulica kralja Trpimira i Ulica cara Hadrijana
Lokacija: ispred tvrtke Gradski prijevoz putnika, istočni ulaz u Tvrđu

Đakovo, centar
Adresa: Splitska ulica 21, Đakovo
Lokacija: uz Vatrogasni dom, nedaleko autobusnog kolodvora i tržnice

Našice, centar
Adresa: Trg dr. Franje Tuđmana
Lokacija: ispred župne crkve Sv. Antuna Padovanskog

Skip to content