Hedonizam s pedigreom u zemlji ića i pića Objavljeno 09/06/2022

Hedonizam s pedigreom u zemlji ića i pića

Putovanja Hrvatskom, kojima su se mnogi tijekom proteklih godinu dana okrenuli, idealna su prilika da osim punjenja baterija, osvijestimo i vrijednost onoga što imamo. U otkrivanju domaćih odredišta “s pedigreom”, svakako ne bi trebalo propustiti krajnji istok Hrvatske, posebice ako iskustvo putovanja povezujemo s vrhunskom (a pristupačnom) eno-gastronomijom.

U istočnoj Slavoniji i Baranji – i to nije neka lokalpatriotska legenda bez pokrića – iskustvo uživanja u hrani i vinu razvija se od starina. Još dok je Europa raspravljala o tome je li Zemlja ravna ploča, neke panonske istine nepca i “tibice” bile su neosporne. Uzmite samo kulen, deliciju nastalu spajanjem domaće sirovine i orijentalnih začina (crvene paprike, a u Baranjaca i bijelog papra). Da je u rukama Talijana ili Francuza, njegova najmanje četiri stoljeća duga tradicija danas bi bila nešto poput mortadele ili gaude – svjetski poznata opća gastro-imenica. Što pak reći o tisućljetnim baranjskim vinogradima i čuvenoj beljskoj vinariji, koja u Kneževim Vinogradima krije ljepotana starog pola milenija – najveći povijesni vinski podrum u Hrvatskoj? Ništa, osim priuštiti si zadovoljstvo upoznavanja s njima.

Istražujući prostranstva podunavskih vinogorja i žitnih polja, uglavljenih između neba i zemlje, otkrit ćete destinaciju toliko različitu od nerijetko banalne predožbe o “seljačkim”, “zaostalim”, “depopuliranim” krajevima. Duga je priča o razlozima zašto – i bolje ju je čuti na licu mjesta, od nekog živopisnog domaćina – no ako u Hrvatskoj tragate za iskustvom vrhunske eno-gastronomije u vrhunskom ruralnom ambijentu, Baranja i Podunavlje kriju niz lokacija koje su apsolutni must. Podrumi, rustikalna domaćinstva i restorani Suze i Zmajevca, Bilja i Vardarca, Ulica zaboravljenog vremena u Karancu, mistična Kotlina, neponovljivi vidici Batine i pejzaži Draža… Nešto nizvodnije – ako iz Osijeka umjesto na sjever krenete na istok – Erdutsko vinogorje, još jedan podunavski eno-gastro biser. Osim razgleda najvećeg plantažnog vinograda u Hrvatskoj, ovdje ćete u tri stoljeća staroj vinariji imati priliku okinuti selfie s jednom od najvećih drvenih bačava na svijetu. Njenih 75.000 litara zapremnine djeluje poput pristojnog jednosobnog stana!


Hedonizam