PRVO RECI “BUĆ!” PA SKOČI: Ljetno meandriranje Objavljeno 21/06/2024

PRVO RECI “BUĆ!” PA SKOČI: Ljetno meandriranje

Ako ste u Osijeku ili bilo gdje u Slavoniji i Baranji za toplih mjeseci i poželite se rashladiti, skok u vodu izvrsno je i dostupno rješenje za osvježenje. Ovaj je kraj Lijepe Naše bogat prirodnim kupalištima i bazenima, na vama je samo da se odgovarajuće opremite za tu pustolovinu. Meandre, te krivudave dijelove riječnoga toka, učinio je vječnim veliki slikar Julije Knifer, rođen prije točno sto godina, a za književnicu i sveučilišnu profesoricu Jasnu Horvat i sama je kreativnost - meandrirana.

Ako biste pak pitali dravske i dunavske fajnšmekere, oni bi vam zacijelo preporučili plovidbu čamcem do pješčanih sprudova zbog njihova svojevrsnog ekskluziviteta i neponovljive ljepote doživljaja. Kad sam bila dijete, na takvim bismo sprudovima dizali obiteljski kamp i šatorovali, a mi bismo si klinci ondje utvarali da smo veći pustolovi od Huckleberryja Finna.

Dravske i dunavske plaže uvjerljivo konkuriraju morskima, lokalpatrioti ne bi dvojili, rezolutno bi zaključili: “Ljepše su!” Znalci bez fige u džepu preporučuju pješčanu plažu na desnoj obali Drave, u blizini sela prigradskog naselja Bistrinaca. Riječ je o jednom od najvećih sprudova na Dravi koji se pojavljuje pri povoljnom vodostaju. Iako rijetko, ponekad ljetna sezona kupanja i izostane zbog stalno visokog vodostaja Drave, no kada se pijesak pokaže i dovoljno sasuši, ti se sprudovi pretvaraju u jednu od najpopularnijih pješčanih plaža u cijeloj Hrvatskoj.

Poznatije su plaže Copacabana Osijek (rijeka Drava), Draž (Stari Dunav), Bistrinačka plaža (rijeka Drava), Zeleni otok (Batina, rijeka Dunav), Jama (Dalj, rijeka Dunav), Labov (Nard, rijeka Drava), a suvereno im konkuriraju Želja (Osijek, rijeka Drava), Podravlje (Osijek, rijeka Drava), Topolje (Stari Dunav), Petrijevci (rijeka Drava), Valpovačka plaža (rijeka Drava), Iliman (rijeka Drava) i Nova Drava (Donji Miholjac). Iako je prvospomenuta osječka dobila ime po najslavnijoj svjetskoj, na brazilskoj se ne igra tako dobar picigin. Na draškoj biste se, recimo, premda ste na Dunavcu, zakleli da ste u kakvom tropskom kraju, čak i ako niste popili previše u tamošnjem kafiću.

Ako ste pak ljubitelj jezera, nećete ostati uskraćeni. Na jezeru Đoli u Dardi, jezerskim “četvorkama” nazvanim Bajer u Đakovu, umjetnom jezeru Lapovcu u našičkoj okolici ili bajeru na Bizovačkoj ciglani naći ćete vodeno osvježenje, ali i mjesto za sunčanje i razne sportove – od onih s loptom do onih sa štapom za pecanje.

Destinacija će ispoštovati i one koji se najkomotnije osjećaju u bazenu. Osijek one otvorene nudi na Copacabani, a zatvorene na Gradskim bazenima. Kupalište Aquapolis (Bizovačke toplice) uz bazene nudi i vodene atrakcije, među njima i bazen s valovima. Bazene ćete naći i u Belom Manastiru, Kneževim Vinogradima, Đakovu i Belišću.

Za kraj, budite oprezni, većina navedenih kupališta nije službenog karaktera, što će reći kako je najbolje da se držite plićaka.

Piše: Ivana Rab Guljaš