DRAVA – KRVOTOK OSIJEKA: Riječna zrcala, pješčana platna, sretna mjesta… Objavljeno 21/06/2024

DRAVA – KRVOTOK OSIJEKA: Riječna zrcala, pješčana platna, sretna mjesta…

Kada bi me netko, kao domaću, pitao koje je moje sretno mjesto u Osijeku, odgovorila bih kako je to pješčana dravska plaža uz RK Copacabana. Bicikl, ručnik, badić, Drava i najbolja ekipa na svijetu – jednostavni su sastojci najboljeg recepta za bezbrižne ljetne praznike. Samostalan je odlazak na kupanje bio (i jest) svojevrsna inicijacija u svijet odraslih (ili bar u njegovu čekaonicu), simbol emancipacije od roditelja. Moji su obožavali Dravu, kao i toliki drugi Osječani generacijama prije i poslije. “Kakvo je to ljeto bez plivanja, picigina, vozanja čamcem, pecanja i dravske ribe na jelovniku? Plivati sam naučila na Dravi, moj tata nije priznavao drukčije”, kaže prof. Višnja Tavas, koja i u mirovini ne propušta “kupanjac” od kasnog proljeća sve do listopada.

Od Garnike do Kopike, pokazuje to muzejska građa i njezin dobar poznavatelj, viši kustos Grgur Marko Ivanković, dravska su kupališta poput Pampasa i Želje, omiljena domaćima, ali i njihovim gostima. Drava je krvotok Osijeka, zbog nje mu srce mladenački kuca. Na desnoj obali, koja će se uskoro dičiti najdužom europskom riječnom promenadom, urbana je strana Osijeka, srednjoeuropska, pitoma i uljuđena. No kada prijeđeš jedan od mostova i stigneš na lijevu obalu, dobiješ drukčiju perspektivu, pomalo robinzonsku. Sjedneš li u podnožje beach barova i rukom zaštitiš oči od sunca, ukazat će ti se GRAD, koji se ogleda u svom vodenom zrcalu, svjestan (a potpuno lišen oholosti) svoje neodoljivosti. Otme ti se uzdah i pomisliš: Dobro ga je opjevao Branko Mihaljević u bezvremenskim stihovima “Moj Osijek pun je sunca uz Dravu miran i tih…”

No zna Drava itekako biti glasna, razigrana, darežljiva kada je zabava u pitanju, pa gosta valja upozoriti na to kako ne bi propustio njezine čari. Samo treba biti oprezan, jer rijeka zna biti i ćudljiva. Možda je rinovanje samo za domaće, ali svi ostali užici nemaju veze s rodnim listom. Od riječnih kruzera koji posljednjih godina bacaju sidro u Osijeku, preko kompe koja lijeno vozi do Zoološkog vrta, pa sve do glisera i tradicijskih čiklova iz kojih se može pecati i upecati, plovidba je istinsko osječko iskustvo. Ako niste kod domaćina koji posjeduje svoje plovilo, iskoristite mogućnost turističke vožnje čamcem/brodom različitog trajanja, koju nude obrt “Old Town Izleti“ (igor.zivkovic11@gmail.com; https://www.facebook.com/Oldtownizleti; tel. 099 756 93 60) i tvrtka “Gusar” (gusar.jdoo@gmail.com; www.facebook.com/gusarjdoo; tel. 095 526 9869).

Na kraju ode o Dravi podsjetimo da je slavni National Geographic u jednoj epizodi serijala Europa iz zraka prikazao fascinantnu umjetnost na pješčanim dravskim sprudovima kipara Nikole Fallera. Ostavite i vi svoj trag u pijesku kako biste se znali vratiti u Osijek…

Piše: Ivana Rab Guljaš