Božićna idila koju ne smijete propustiti – Đakovo Objavljeno 08/06/2022

Božićna idila koju ne smijete propustiti – Đakovo

Jeste li ikad poželjeli „uvući“ se pod staklenu kapu idilične, snijegom prekrivene božićne kugle? Budući da mi jesmo, i to ne jednom, dojmovi pod kojima nas ostavlja boravak u „srcu Slavonije“ tijekom adventskog razdoblja i božićnih blagdana pomalo su nestvarni – velika snježna kugla zaista postoji, a mi imamo sreću uživati u njoj!

Prstohvat čistog Božića

Upravo je takvo, u blagdansko ruho zaogrnuto Đakovo. Pod svodom njegove veličanstvene katedrale, koja kao da drži cijelu tu čarobnu konstrukciju, treperi na tisuće sićušnih svjetala, odjekuju žamor mnoštva radosnih glasova, cika i vika s klizališta, prodorno rzanje prekrasnih lipicanaca.

Da, Đakovo, dom slavne, pola tisućljeća stare ergele, u blagdansko vrijeme jedinstveno je i po svojim božićnim fijakerima. Ugođaj ovdašnjeg Božića možda ćete najbolje osjetiti upravo s klupčice romantične kočije, zavaljeni pod toplom dekicom. Kuhano vino u jednoj, a draga osoba obgrljena drugom rukom i eto vas usred jednog od bezvremenskih panonskih šlagera – „fijaker stari ulicama luta“ dok „cijele noći snijeg polako pada“.

https://youtu.be/VOYFHZUGHr4

Festival blagdanskog obilja

Đakovo je oduvijek bilo obiteljski grad, mjesto bajkovitih djetinjstava i obiteljskih okupljanja. Ove odlike krase ga i danas, posebice u blagdansko vrijeme. Pozitivna energija i veselo kućno raspoloženje prelijevaju se na cijeli grad. Kao posjetitelj, takvom ambijentu – slijedeći onu da ako si u Rimu, živi kao Rimljanin – samo se možete pridružiti. Za prvi put, doduše, nastojte ne banuti u čestitarske pohode nepoznatima (to prepustite profesionalnim Slavoncima).

No zato svakako svratite u neki od gradskih restorana. Atmosfera koju ćete zateći očarat će vas, ne samo zbog radosti okupljenih, nego i zbog obilja ića i pića, kako to već srcu Slavonije i priliči. U Đakovu možete jesti ukusno, obilato te u pravilu vrlo povoljno, i to na nekoliko kulinarski vrlo kvalitetnih lokacija.

U središtu dva i pol stoljeća starog vinogorja ni vinska karta neće predstavljati problem. Birati možete iz palete koja nudi širok spektar odličnih bijelih i crnih vina (graševina, traminac, chardonnay, cabernet sauvignon, frankovka, pinot crni itd).

Uživajući u svom tom obilju pripaziti morate samo na jedno – da prije ostavite mjesta za pića i obroke nego zalogajčiće iznenađenja kojima će vas, lako moguće, obasipati domaćini vašeg hotela, apartmana ili kuće za odmor.

Ukratko, božićna idila postoji, uživajte s nama u njoj.


Đakovolipicanci