Aktivni hedonizam Objavljeno 29/06/2022

Aktivni hedonizam

Pomalo neukroćena priroda Slavonije i Baranje omogućuje nezaboravan aktivni odmor za dušu i tijelo.

Trči, vježbaj, pedaliraj!

Slavonija i Baranja isprepletene su cestama kojima biciklisti i ciklo-turisti putuju prema omiljenim odredištima: u parkove prirode, izletišta ili na subotnje ručkove na selu. U ponudi je sve veći broj Bed & Bike smještaja i kampova koji su sadržajem prilagođeni potrebama ovog tipa turista. Regiju omeđuju dvije EuroVelo rute, br. 6 (atlantsko-crnomorska) te br. 13 (ruta Željezne zavjese). O popularnosti biciklizma u Slavoniji svjedoči i sve veći broj lokalnih biciklista rekreativaca i izletnika. Njima se pridružuje i sve veći broj trkača diljem slavonsko-baranjskih ravnica, brda i dolina.

Sezona aktivno-turističkih poslastica nastupa, naravno, s proljećem. Travanj donosi Osječki polumaraton, a svibanj biciklističku utrku Tour de Slavonia & Baranja. Najdulja biciklistička utrka u Slavoniji ujedno je i prilika za dinamičan panoramski razgled područja između Donjeg Miholjca, Našica, Valpova, Osijeka i Baranje. U Osijeku se već godinama održava i Pannonian Challenge, festival ekstremnog sporta i glazbe, najveći te vrste u cijeloj Jugoistočnoj Europi. Događanje čine BMX, SKATE i INLINE natjecanja. Jedan od najizdašnijih nagradnih fondova u Europi privlači najveća imena svjetske scene, a posljedično i velik broj posjetitelja  (dosad njih više od 300.000). Ranojesenski dio sezone (rujan) rezerviran je za Baranjski polumaraton koji se organizira u prekrasnom ambijentu Kopačkoga rita.

Od 2009. svakog svibnja u Osijeku se održava natjecanje Svjetskog gimnastičkog kupa. Kako i ne bi, kad je upravo ovdje davne 1865. osnovan najstariji gimnastički klub u Hrvatskoj – „Pervo Društvo Gombalacah“. Danas se Svjetski kup u gimnastici – Dobro World Cup Osijek‎ prenosi u preko 70 zemalja svijeta, dosežući više od pola milijarde kućanstava. U dvorani Gradski vrt pratiti ga možete uživo, a ako vas najbolji svjetski „gombalaši“ nadahnu, samo naprijed – u Slavoniji se fino papa, ali i rado vježba!

Ruta EuroVelo 6 (Atlantik – Crno more) u Hrvatskoj je poznata i kao Dunavska ruta. Ide od hrvatsko-mađarske granice, trasom Batina – Osijek – Vukovar – Ilok, do granice sa Srbijom. Duga je oko 150 km. Ruta EuroVelo 13 u Hrvatskoj je poznata i kao Dravska ruta. Proteže se od hrvatsko-slovensko-mađarske tromeđe, trasom Gola – Sopje – Donji Miholjac – Petlovac – Batina, sve do granice sa Srbijom. Duga je oko 190 km. Uvelike se preklapa s rutom poznatom i pod nazivom „Ruta europska Amazona Mura-Drava-Dunav“.

Jahanje, ribolov i lov

Slavonci i Baranjci su oduvijek živjeli uz plemenite životinje, konje. Nekoć su u seoskim dvorištima živjeli i ratarima pomagali radni konji, a danas se njima bave ljubitelji rekreativnog i sportskog jahanja. Na brojnim seoskim gospodarstvima konji se uzgajaju iz ljubavi. Posjetitelji ih mogu uzjahati ili pak prošetati utabanim šumskim stazama.

Ribolovci i lovci rado odlaze na riječne rukavce i rijeke, ali i u slavonske i baranjske hrastove šume. Rijeke, jezera i ribnjaci posebno su bogati slatkovodnim kapitalcima poput šarana, smuđa, štuke i soma. Najveći ribnjaci na području Županije nalaze se kod Donjeg Miholjca i Našica, dok su omiljena mjesta za ribolov jezera Borovik i Jošava u okolici Đakova, našički Lapovac te nekadašnji baranjski riječni rukavci – Topoljski Dunavac blizu Draža te Stara Drava kod Bilja. Nedaleko od Bilja, u Kopačevu, već dvadesetak godina održava se i manifestacija Ribarski dani. Osim ribolovne, Slavonija i Baranja imaju i bogatu lovačku tradiciju. Ovdašnje su šume bogate trofejnom divljači među kojim se na prvom mjestu ističe veličanstveni baranjski jelen, a potom i srna, divlja svinja te ostala pernata i sitna divljač.

Lovište Podunavlje-Podravlje osnovano je davne 1697. godine, kad je princ Eugen Savojski od cara Leopolda I., kao nagradu za ratne zasluge, dobio Baranju. Ondje je ubrzo sagradio nekoliko lovačkih kurija i već spomenuti dvorac Bilje. Lovište je i danas odredište brojnih ekskluzivnih gostiju, među njima i nemalog broja okrunjenih glava.

Rijeka, pijesak, sunce

Kad ste zadnji put bosonogi prošetali pješčanim sprudom, u potrazi za tragovima ptica, promatrajući tok rijeke i topole što se njišu na povjetarcu? Pomalo neukroćena priroda Slavonije i Baranje omogućit će vam upravo to – odmor za dušu i tijelo. Ovo osobito vrijedi za slavonsko-baranjske rijeke i jezera. Primjerice, jeste li čuli za bistrigin? Riječ je o panonskom piciginu što ga igraju veseli momci na najljepšoj dravskoj pješčanoj plaži, onoj u Bistrincima. Drugim riječima, ljetni odmor na kontinentu može biti pravi gušt, jer uživanje u kulturnoj baštini, ljepotama prirode, eno- i gastro-specijalitetima jednostavno možete upotpuniti kupanjem u Dravi, Dunavu ili brojnim jezerima.

Pokraj baranjskog sela Draž, na samoj tromeđi Hrvatske, Mađarske i Srbije, naići ćete na najatraktivniju baranjsku plažu, smještenu duž 10 km gore spomenutog Topoljskog Dunavca. Kad je riječ o gradskim kupalištima, osim na osječkoj Copacabani, uživati možete i na bazenima u Kneževim Vinogradima, Belom Manastiru, Belišću i Đakovu.

Bizovačke toplice – kao stvorene za opuštanje

Zahvaljujući izvoru slane, mineralima bogate vode, selo Bizovac zapadno od Osijeka postalo je središte kontinentalnog zdravstvenog turizma. Stručnjaci smatraju da je bizovačka termomineralna voda jedinstvena u svijetu. S temperaturom od 84°C najtoplija je jodna hipertermalna voda u Europi, triput slanija od mora. Osim lječilišnih sadržaja, Bizovačke toplice nude i mogućnost uživanja u atrakcijama unutarnjih i vanjskih bazena tzv. Aquapolisa, ili pak u sauni i masaži. Tu je i mogućnost rekreacije na sportskim terenima, ili kraće rečeno, uživancija za cijelu obitelj 365 dana u godini!

Selo Brođanci nedaleko od Bizovca već je skoro pola stoljeća domaćin jedinstvene Olimpijade starih sportova, koja se održava zadnjeg vikenda u kolovozu. Cilj ovog događanja je od zaborava sačuvati stare igre slavonskih sela, a malo vas i pogubiti u prijevodu. Ipak, nakon što uspješno usvojite teoriju i praksu kandžijanja, čule, bange, tokača i ostalih 15-ak disciplina, veseli će vam domaćini rado otkriti i tajne starih kulinarskih recepata.


aktivni odmorBaranjaSlavonija