RURALNI RESTORANI I IMANJA: Još se nije rodio tko se u Slavoniji i Baranji nije najeo Objavljeno 24/06/2024

RURALNI RESTORANI I IMANJA: Još se nije rodio tko se u Slavoniji i Baranji nije najeo

U ruralnim restoranima krčka se u loncu, kotliću ili zemljanom ćupu hrana kojom ćete
nahraniti i želudac i dušu

Još se nije rodio tko se u Slavoniji i Baranji nije najeo. Ovdje vam neće nedostajati punoća i intenzitet okusa, a još su manje šanse da ćete se žaliti na skromnost porcija, posebice u ruralnim restoranima. Oni se diče tradicionalnim ambijentom, provjerenim receptima, krčkanjem hrane u loncu, kotliću ili zemljanom ćupu pod otvorenim nebom, prostranim dvorištima i imanjima – općenito, istodobno će vam nahraniti i želudac i dušu.

Baranja

Rijetko koja regija ima ruralnih restorana kao Baranja! Čim prijeđete dravski most, s desne ćete strane naići na "Čardu kod Baranjca“. Osim uobičajenog fiš-paprikaša i perkelta od soma, u ponudi je i više vrsta pečene, pržene i dimljene ribe, kao i perkelti od drugih vrsta ribe. Ako nastavite Biljskom cestom dalje u Baranju, kad dođete do starog toka rijeke Drave, stigli ste do kultne „Čingi-lingi čarde”. Iako danas u novom ruhu, zadržao je odličnu energiju i zvonce po kojemu je bio nadaleko poznat. Osim klasičnih ribljih delicija, restoran ima bogatu mesnu ponudu, od crne slavonske svinje do gulaša i steakova. U Bilju se nalazi i obiteljski restoran „Kod Varge“ s tradicijom duljom od pola stoljeća. U ponudi imaju klasična baranjska jela na žlicu, a posebno se diče pečenom štukom s bijelim lukom.

Ako vas nakon šetnje i vožnje Kopačkim ritom uhvati glad, idealnu ćete okrepu pronaći u „Didinom konaku“ u Kopačevu. Šarmantno je imanje ovog restorana prikladno za obiteljski ručak, a ondje su i vinski podrum te apartmani. Kušajte paštetu od čvaraka i žablje krakove, uživajte u klasičnom trojstvu; šaranu, smuđu i somu. Rustikalni ćete ugođaj pronaći i u vardaračkoj „Citadeli”. U dvorištu se njišu kotlići, no ovdje su poslastica jela od slavonsko- srijemskog podolca, pasmine goveda koju je restoran gotovo spasio od izumiranja uzgojivši ju na obližnjem imanju. Topla preporuka - kušate ga u perkeltu! Kada ste već u Vardarcu, ne propustite zaustaviti se u obiteljskom restoranu „Darocz“. Uz široku ponudu delicija od ribe, mesa i divljači, ovaj restoran gostima nudi i nekoliko zanimljivih jela iz gastrotradicije mađarske nacionalne manjine. Tako se, nekad redovito, nekad periodički, na meniju nađu i nesvakidašnja jela poput
perkelta od pijetla, ali i od pijetlovih testisa.

Jedan od najpoznatijih restorana svakako je „Baranjska kuća“ u etnoselu Karancu. U njegovu se dvorištu čuvaju primjerci starih zanatskih predmeta (Ulica zaboravljenog vremena), a jednako su važni i tradicionalni načini pripreme jela. Kruh se ovdje priprema u zemljanoj krušnoj peći, grah se kuha u zemljanom loncu, šaran na rašljama dimi se na otvorenoj vatrici, a deserti bude sjećanja iz djetinjstva, poput taški s domaćim pekmezom. Najsjevernija je baranjska čarda čuvena „Kovač čarda“, najpoznatija, očekivano, po fiš-paprikašu, ali i jelima kao što su perkelti od riječne ribe ili žabljih krakova. Čvarci od šarana delicija je koja se prvi put pojavila upravo u tom restoranu. Posljednji su, ali ne i najmanje važni (baš suprotno!) restoran i vinarija „Josić“ u Zmajevcu, u „ulici vinskih podruma“. Prostrani gatori ovog restorana i vinarije mjesto su gdje tradicija susreće inovaciju i modernu prezentaciju u spretnim rukama chefa kuhinje. Odabir je vina jasan – vinarija Josić podjednako je poznata po bijelom, crnom i rose vinu.

Slavonija

Najpoznatiji je ruralni restoran u Slavoniji „Crna svinja“ u Čepinu blizu Osijeka. Iako je u ruralnom prostoru, poznat je po modernim specijalitetima od autohtone slavonske pasmine crne svinje. U okviru Terra Negra Country Cluba, navedeni restoran nudi spoj tradicije i moderne kuhinje, servirajući jela koja spajaju lokalne namirnice i svjetske recepture. „Ribnjak“ kod Našica, s tradicijom dugom više od stotinu godina, nudi više od gastronomije. Specijalizirao se za riblje delicije iz vlastitih ribnjaka, ali i za vrhunske mesne odreske odležane metodom suhog zrenja. Uz pansion, restoran nudi i sportske sadržaje. Na obalama moćnog Dunava, u mjestu Dalj, uktovio se restoran „Stari mlin“. Uz pozamašne porcije, ritam ondje petkom i subotom diktiraju tanke žice tamburice. Spomenimo i dva restorana u Aljmašu: restoran „Vikend“ i „Konobu Aljmaš“. Prvi se nalazi uz sam Dunav, uz Svetište Gospe Aljmaške, a u blizini se smjestio i potonji. Oba restorana nude klasične slavonske specijalitete kao što su čobanac, fiš te pržena i pečena dunavska riba.

GURMANSKA ABECEDA

B

Baranjska kuća - https://www.baranjska-kuca.com/

C
Citadela - /https://citadela.com.hr/
Crna svinja - https://terranegra.hr/restoran/

Č
Čarda kod Baranjca - https://cardakodbaranjca.eatbu.hr/?lang=hr
Čingi-lingi čarda - https://cingi-lingi-carda.eatbu.com/?lang=en

D
Darocz - https://darocz.com/
Didin konak - https://www.didinkonak.hr/

J
Josić - https://josic.hr/restoran/

K
Kod Varge - https://www.kod-varge.hr/varga/index_hr.html
Konoba Aljmaš - https://konoba-aljmas.eatbu.com/?lang=hr
Kovač čarda - https://kovaccarda.eatbu.com/?lang=hr

R
Ribnjak Našice - https://nasicki-ribnjaci.hr/

S
Stari mlin - https://restoranstarimlindalj.eatbu.hr/?lang=en

V
Vikend - https://restoran-vikend-aljmas.eatbu.hr/?lang=hr

Pišu: Veronika Završki / Mislav Matišić