DJ Tijesto Objavljeno 08/07/2022

DJ Tijesto

Neka vas „navlakuša“ od naslova ne zavara – sljedećih nekoliko redaka nije u službi najave zvijezde elektronske glazbe (ili njenog neotkrivenog panonskog imitatora Tijesta). Iza naelektriziranog, futurističkog naslova krije se pogled u jedan od najizvornijih dijelova slavonsko-baranjske, a vjerojatno i hrvatske gastronomske baštine. Baštine autentične upravo onoliko koliko su prosječnom čitatelju i posjetitelju nepoznati pojmovi poput lokšica, trganaca, zavezanaca, čikova, taški i tarane, gomboca i čikmaša, makem, sirem i orem tista. Igrom asocijacija signal ostvarujemo tek na ovom „makem, sirem i orem tista“ – kakav Tiesto, kakvi DJ-i i elektronika, pa ovdje je riječ o delicijama od tijesta!

Tijesta dobivenog od blaga iz i s crne panonske zemlje, podatnog i ručno rađenog, oblikovanog u forme koje pripovijedaju priču o jednoj zaboravljenoj seobi i kulturnoj razmjeni koja joj je uslijedila. Naime, većina naših domaćih, starinskih recepata za priloge i slastice od tijesta u Slavoniju te osobito Baranju stigla je u zavežljaju doseljenika što su, u potrazi za boljim životom, prije tristo godina Dunavom doplovili iz Austrije i Njemačke.

Njihovo umijeće pripreme delicija od tista – bilo da je riječ o prilozima za razne gulaše i paprikaše, ili slasticama što se tope u ustima – s vremenom su preuzele i vrijedne ruke domaćih Šokica (vjerojatno i pokojeg Šokca), oplemenjujući ga i čuvajući za buduća pokoljenja. Stoga kad danas početkom lipnja navratite na Festival tista u Topolju, jednom od simboličkih središta podunavskih Hrvata Šokaca, znajte da do krajnje sjeveroistočne točke Hrvatske niste došli radi još jedne u nizu „što su jeli naši stari“ fešte, već zato da se ukrcate u autentični kulturno-gastronomski vremeplov prema srcu panonskog kulinarskog sna.

Njegov tjestasti dašak tijekom ostatka godine možete okusiti i u nekoliko restorana na području Osječko-baranjske županije. Primjerice, odlične taške s pekmezom u „Baranjskoj kući“ u Karancu, kod „Josića“ u Zmajevcu, restoranu hotela „Lug“ ili „Kući dida Tunje“ u Đakovu. U „Baranjskoj kući“ i „Josiću“ možete kušati i debele domaće rezance koje u ponudi imaju i „Didin konak“ u Kopačevu, čarda „Kod Baranjca“ u Podravlju te „Stari mlin“ na šetnici uz Dunav u Dalju. Naposljetku, među užicima od tijesta nemojte propustiti ni šufnudle (šokački rečeno, čikmaše), slatke valjuške od krumpirova tijesta čiju tradiciju njeguju u restoranu hotela „Osijek“.Baranjatisto