Gradski si tip? Dođi u vinograd! Objavljeno 08/06/2022

Gradski si tip? Dođi u vinograd!

Mi u Slavoniji vrlo dobro znamo u kakvim sadržajima uživaju istinski kozmopolitski putnici, trendseteri i ljubitelji vrhunskih urbanih doživljaja. Nebrojene široke, prozračne aleje, simetrično posložene dokle pogled seže. Svjetlost što se lomi pod tisućama kuteva. S obiju strana šetnice kojom kročite ozelenjena pročelja – jer svaka prava metropola ekološki je osviještena. A tek izlozi i modeli u njima – kakve boje i prelijevanje dezena, kakav sklad oblika, koja čarolija mirisa u zraku. Ukratko, takav je svaki pravi velegrad, a pogotovo – slavonsko-baranjski Vinograd.

Šalu na stranu, ako nam podarite još minute-dvije svoje pažnje, otkrit ćete vrhunsku vinsku destinaciju nadohvat ruke, a rekli bismo – što u ovim teškim vremenima nije beznačajno – i novčanika. Slavonsko-baranjski vinogradi i njihove vinarije mjesta su višestoljetne vinarske tradicije. Zbog toga danas i najzahtjevnijem posjetitelju mogu ponuditi eno-gastronomski doživljaj ravan iskustvima najpoznatijih domaćih i inozemnih vinarija. Tko ne bi kušao odležana misna vina (i produhovljenje koje ih prati) u tristoljetnoj đakovačkoj vinariji? Plemenitu baranjsku kapljicu iz pola milenija starog, u ujedno i najvećeg hrvatskog povijesnog vinskog podruma u Kneževim Vinogradima (podjednako fascinantni su i njegova suvremena verzija i vidikovac ponad nje)? Suncem opaljena vina s Dunava, uzgojena na erdutskom platou, mikrolokaciji koja godišnje upije jednaki broj sunčanih sati kao i jadranski otoci? Nemojte zaboraviti ni Feričance, malo kraljevstvo crnih sorti podno obronaka Krndije. Ipak su Rimljani došli do zaključka da je in vino veritas ispijajući crno vino…

Kad je tako, zašto odoljeti i čemu čekati? Od istoka do zapada, od čuvenih velikih podruma do malenih boutique vinara, Slavonija i Baranja mame ugođajem skrivenog vinskog Eldorada. Otkrijte ga i dođite!


BaranjaSlavonijavinovinograd