Baranja Objavljeno 17/06/2022

Baranja

Riječ “Baranja” sastoji se od dvije mađarske riječi “bor” i “anya” odnosano “vinska majka”

Posjetite povijesnu regiju Baranja koju Hrvatska “dijeli” s Mađarskom. Samo desetak kilometara od Osijeka u općini Bilje nalazi se Park prirode Kopački rit. Ovu tzv. unutar-kontinentalnu deltu Drave i Dunava možete obići pješice, brodom ili čamcem istražujući kanale i šume prepune živog svijeta. Park je posebno poznat po gotovo 300 vrsta ptica.

Sama riječ “Baranja” sastoji se od dvije mađarske riječi “bor” i “anya” odnosano “vinska majka”. Upravo zato preporučujemo vam da u nastavku putovanja posjetite najveći vinski podrum u Hrvatskoj, onaj vinarije Belje u Kneževim Vinogradima, izgrađen davne 1526. godine.

U selima Zmajevac i Suza ne propustite tzv. Surduke, vinske ulice nanizane tradicionalnim vinskim podrumima “Gatorima” koji podsjećaju na kućice iz bajke, a u nedalekom selu Karanac posjetite jedno od seoskih domaćinstava i odmorite.

Put nastavite dalje prema sjeveru regije te posjetite krajnji sjeveroistočni “špic Hrvatske” i selo Batina u općini Draž. S vidikovca iznad Dunava i spomenika poginulima u Drugom Svjetskom ratu vidjet ćete tri države: Hrvatsku, Srbiju i Mađarsku, a nizvodno Dunavom pogled će vam pasti upravo na središte njegovog toka kroz Europu.

Nastavak puta Baranjom dovest će vas u upravno središte regije, gradić Beli Manastir. Ondje posjetite Turistički info-centar i Etnološki centar baranjske baštine u kojemu doznajte više o povijesti Baranje kao i turističke informacije koje će vam koristiti tijekom vašeg posjeta.

Kontakt turističkih zajednica u Baranji:
Turistička zajednica Baranje: www.tzbaranje.hr
Turistička zajednica općine Bilje: www.tzo-bilje.hr
Turistička zajednica općine Draž: www.tz-draz.hr