Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Datum
30
stu
FestivalGlazbaHrana i pićeIzložba Objavljeno 12/08/2022

Zimski vašar u Karancu i Čvarakfest (2024.)

Posljednje subote u studenom, 30.11.2024., očekuje vas najmasniji, najslasniji festival u regiji i to onaj posvećen ”baranjskim tartufima” – čvarcima.

U Karancu se tradicionalno, na sajamskoj livadi uz crkvu Sv. Donata, održava najveći sajam domaćih proizvoda u regiji. Zimski vašar je događaj koji nudi proizvode oko 80 lokalnih proizvođača domaćih proizvoda, mahom baranjskih i slavonskih OPG-ovaca. 

Ovdje možete obaviti napuniti svoje police u špajzu za cijelu zimu. Poznati baranjski suhomesnati proizvodi (kulen, slanina, kobasica, šunka, čvarci, mast…), vino, rakija, sokovi, sirevi, peciva, kolači, med, mljevena crvena paprika, pletene košare, drveni pribor za kuhinju, suveniri, antikviteti…

Naravno, kako bi to bilo u Baranji bez poznate kuhinje, pa tako na Vašaru možete kušati čobanac, grah iz glinenog ćupa, kotlovinu, pečene kobasice, šarana u rašljama i sve to ”zaliti” vrhunskim vinom. Prije ručka ne zaboravite nazdraviti čokanjčićem domaće rakije. 

Tijekom Zimskog vašara se održava i “Čvarakfest”, u isto vrijeme i na istome mjestu. Natjecanje je to u topljenju čvaraka, a pobjednik osvaja titulu Čvarak Majstora. Natjecateljske čvarke možete i kupiti dok su još vrući.

Službeni program Zimskog vašara i Čvarakfesta svake je godine gotovo jednak, pa je za očekivati da će se tradicija nastaviti i u subotu 30. studenog 2024.:

  • 09:00, topljenje čvaraka
  • 12:00, proglašenje ”Čvarak Majstora”
  • sajam domaćih proizvoda: suhomesnati proizvodi, sir, zimnica, kolači, baranjski medenjaci, slasni i topli “Kürtőskalács”, rakija, vino, antikviteti, proizvodi od drveta, pletene košare, nakit, suveniri…
  • gastro ponuda: pečene kobasice, šaran u rašljama, čobanac, grah u ćupu (grah gulaš)…
  • kuhano vino…

Ovaj događaj iako traje tek jedan dan, jedinstven je neponovljiv gastro-doživljaj za sve ljubitelje proizvoda iz „špajza i pušnice”, a ujedno čuva dio stoljetne tradicije baranjske svinjokolje ili kolinja.

Dodatne informacije:

Foto iznad i u naslovu: Nenad Milić


Skip to content