ZA SVAKOGA PONEŠTO: Kiša pada, što sada? Objavljeno 25/06/2024

ZA SVAKOGA PONEŠTO: Kiša pada, što sada?

Kišobran u ruku pa se prošetajte uz rijeku i svjedočite plesu kišnih kapi na njezinoj površini. Ako, pak, niste tip koji voli plesati na kiši, a kamoli pjevati kao Gene Kelly u holivudskom klasiku, ne brinite se - imate kamo.

Duga i šarolika povijest Slavonije i Baranje ostavila je brojne tragove i uvijek je bila izvor inspiracije. Sve od prapovijesnog doba do industrijske baštine ovog kraja proučite u Muzeju Belišće ili se pak zaputite u Muzej Valpovštine i otkrijte iznenađujuće bogatu kolekciju sačuvanu upravo u srednjovjekovno-baroknoj cjelini valpovačkog dvorca. I novoobnovljeni se Zavičajni muzej Našice nalazi u zaštićenom parku dvorca obitelji Pejačević, a čuva vrijedne povijesne i umjetničke kolekcije.

Želite li pak na jednom mjestu doznati sve o ovom području, tradicionalnom načinu života ili brojnim promjenama i turbulencijama koje su se ovdje dogodile, zaputite se u jedan od osječkih muzeja. Sa svojih 400.000 izložbenih eksponata pažljivo uređenih i raspoređenih po zbirkama, povijest cijele regije otkrivaju osječki Muzej Slavonije i obližnji Arheološki muzej u Tvrđi, baroknom dijelu grada. Ako ste više umjetničkih sklonosti ili samo volite lijepe stvari, posjetite neku od gradskih galerija ili osebujni Gloria Maris Muzej školjaka i vodenog svijeta.

Priče o životu, tradiciji, prirodi i lovu najbolje su ispričane u Baranji. Posjetite dvorac Tikveš, Šokačku kuću ili Etnološki centar baranjske baštine i otkrijte kako se nekad živjelo i kako se još živi u mirnim ruralnim krajevima Lijepe Naše.

Nađete li se u Đakovu, svemu što trebate znati naučit će vas Muzej Đakovštine sa svojom etnološkom, kulturno-povijesnom i arheološkom zbirkom, ali i onaj posvećen jednoj od najvažnijih osoba ovog područja, biskupu J. J. Strossmayeru. Poznato je Đakovo i po sakralnoj baštini, ponajprije veličanstvenoj katedrali. Uz nju, ljubitelji sakralne umjetnosti pronaći će se i u osječkoj konkatedrali, ali i crkvi u Našicama, kao i u mnogim drugima, jer svaka priča svoju priču.

Tražite li zabavu za cijelu obitelj, kišni su dani kao stvoreni za kuglanje, escape room, laser tag ili go-karting. Shopping u trgovačkim centrima Mall Osijek ili Portanova mogao bi zabaviti odrasle dok mališani uživaju u nekoj od igraonica. Ako i dalje osjećate potrebu za kretanjem, uputite se na bazene ili isprobajte nešto poput sportskog penjanja, joge ili plesa.

Za istinski lokalni doživljaj potražite keramičarsku radionicu Asztalos u baranjskom selu Suzi. Okušajte se na lončarskom kolu i stvorite jedinstven predmet inspiriran tradicijom, sve to u čarobnom ambijentu stoljetnog mlina.

Piše: Katarina Anđelković