Rezervirano za istinske hedoniste – Vinske manifestacije Objavljeno 29/06/2022

Rezervirano za istinske hedoniste – Vinske manifestacije

Spoj hedonizma, umjetnosti i aktivnog odmora.

Osim tradicionalnih vinskih proslava kao što je siječanjska Vinceška ili Vinkovo, sve je veći broj moderno koncipiranih vinskih manifestacija koje objedinjuju hedonizam, umjetnost i aktivni odmor. Među njima se ističu: osječki WineOs te Večeri vina i umjetnosti, erdutski Wine & Bike Tour ErdutVinski Bor maraton u Zmajevcu te Festival frankovke u Feričancima.

WineOS – Međunarodni festival vina, delicija i ugodnog življenja

U Osijeku se, unazad nekoliko godina, svakog siječnja održava Festival vina, delicija i ugodnog življenja. Na njemu svi hedonisti dobre volje otkrivaju male tajne vodećih proizvođača vina i gastro-delicija iz svih regija Hrvatske i susjednih zemalja. Na festivalu se prezentiraju i kušaju vina, a brojni stručnjaci svoje enološko znanje i ljubav prenose mlađim generacijama putem edukativnih radionica.

Večer vina i umjetnosti

Svibanj, srpanj i listopad mjeseci su u kojima se u Tvrđi organiziraju tematske večeri spajanja vina i umjetnosti. Tisuće posjetitelja degustiraju vina Slavonije i Podunavlja, ali i okolnih vinskih regija, poput Vojvodine i mađarskog Villányja. Ponudu vina prate i autohtone gastro-delicije, izvedbe jazz ili blues glazbenika, kao i umjetnički program u galerijama Waldinger Kazamat, uz svjetlosne zidne instalacije umjetnika iz nedalekog mađarskog Pečuha.

Wine & Bike Tour Erdut

Svake godine početkom rujna, u vrijeme berbe grožđa, održava se Wine & Bike Tour Erdut, manifestacija koja u erdutsko vinogorje privlači sve veći broj posjetitelja. Dionizijska je to proslava vina, umjetnosti, prijateljstva i multikulturalnosti na obalama velikog Dunava. Posjetitelji uživaju u bogatom mozaiku događanja: dramskim predstavama, koncertima u vinogradu pod zvijezdama, kušanju vina, biciklističko-vinskim utrkama te otvorenim podrumima erdutskih vinarija. Na koncu, nemojte nikome reći, ali ovdje je i Josipa Lisac otkrila gdje Dunav ljubi nebo.

Vinski Bor Maraton

Vinski maraton u baranjskom selu Zmajevac jedna je od najpopularnijih vinskih manifestacija u Slavoniji i Baranji. Svake godine krajem rujna privlači goste iz cijele Hrvatske, kao i susjednih zemalja (ponajprije Mađarske). Maraton kombinira elemente gaming-ture i aktivnog turizma, budući da je cilj pomoću vinske karte osvojiti zmajevačke vinske podrume prije ostalih natjecatelja. Pobjednika Maratona ovjenčava slava, dok ostali sudionici utjehu pronalaze u vrhunskim zmajevačkim vinima. Ne padne im teško.

Festival Frankovke

Glavna eno-manifestacija feričanačkog vinogorja je Festival frankovke koji se također održava krajem rujna. Manifestacija objedinjuje rekreaciju i uživanje u vinu, kroz nekoliko tematskih događanja: planinarske susrete „Kroz šume i vinograde“, utrku te bicikliranje kroz vinograde (“Feričanci Wine Run“, odnosno “Feričanci Bike & Fun“). Slavnu je feričanačku frankovku pritom moguće degustirati u vinskim podrumima, praćenu odličnom gastro-ponudom i glazbeno-zabavnim programom.


BaranjamanifestacijeSlavonijavino