Zeleni hedonizam Objavljeno 29/06/2022

Zeleni hedonizam

Vaša doza antistres terapije vas čeka, dostupna i bez recepta, u neograničenim količinama.

Govore kako energija zelene boje otklanja osjećaj sputanosti, stvarajući k tome umirujući efekt. Zašto onda čekati – svega desetak kilometara od Osijeka, na krajnjem jugoistoku Baranje, nalazi se zelena oaza Parka prirode Kopački rit, najstarijeg u Hrvatskoj (1976). Poplavne šume, vlažni travnjaci, riječni rukavci, meandri i sprudovi čine splet magičnog područja jedne od posljednjih netaknutih europskih močvara.

Kopački rit oblikovali su Dunav te u manjoj mjeri Drava. Kretanje riječnog vodostaja uvjetuje i ritam života u Ritu. Za posjetitelja željnog otkrića i uzbuđenja, to znači da će ga u svako doba godine dočekati na svoj način posebni prizori: rascvjetale biljke, potopljene krošnje, jelenja rika, na tisuće ptica predvođenih orlom štekavcem i njegovim dva i pol metra širokim krilima… Ne treba čuditi da je, osim za ljubitelje prirode, Kopački rit i odredište iz snova za sve ljubitelje fotografije.

Područje Rita najveće je rastilište i mrijestilište ribe u Podunavlju, a posljedično i vrlo važan ornitološki rezervat (mnogim pticama riba je specijalitet broj 1). Ovdje se svake godine gnijezdi oko 140 vrsta ptica, a mnoge se ovdje zadržavaju kako bi odmorile tijekom sezonskih interkontinentalnih selidbi. Očito, i one znaju da je dobro odmoriti na istoku!

Kopački rit možete dublje istražiti sudjelujući u brojnim edukativnim programima, uživajući u vožnji kanuima, promatranju ptica, foto safariju, slušanju rike jelena. Moguć je i najam plovila i bicikala, kao i rekreativni ribolov na zato predviđenim područjima. Obići Rit vodenim putem, uz stručno vodstvo, poslastica je za ne propustiti. Posjetiteljski doživljaj dodatno produbljuje ponuda prezentacijsko-edukacijskog centra Tikveš (s tim da Sophia Loren zasad nije na popisu vodiča).

U neposrednoj blizini Parka prirode, od 2006. svakog se kolovoza održava Slama land art festival. Okupljeni pod vedrim nebom, umjetnici od tisuća bala slame stvaraju skulpture namijenjene oplemenjivanju javnih prostora slavonsko-baranjskih gradova, čime doprinose povezivanju umjetnosti, baštine i načela održivog razvoja.

Uz sjeverni dio Rita smjestio se Eko-centar Zlatna Greda. Njihova Kuća u prirodi nekadašnja je upravna zgrada jedne od baranjskih pustara, proizvodno-poljoprivrednih kompleksa građenih tijekom 19. stoljeća (sjetite se priče o uspješnom beljskom vlastelinstvu). Zlatna greda posjetiteljima nudi niz sadržaja: team building, jahanje, bicikliranje, promatranje ptica i životinja, veslanje. Ovdje se nalaze i adrenalinski park, prvi u istočnoj Hrvatskoj, te vrlo zanimljiva škola u prirodi, posvećena temama bioraznolikosti, ekologije i održivog razvoja.

Tamo gdje Dunav ulazi u Hrvatsku, u Batini, nalazi se spomenik najvećoj bitki Drugog svjetskog rata na ovim prostorima. Priče lokalnih seljaka govore da je Dunav tih dana bio crven. Danas ipak ljepša slika: s mjesta spomenika pruža se prekrasan pogled na zelenu tromeđu Hrvatske, Mađarske i Srbije.


BaranjaHedonizamSlavonija