FESTIVAL(I) U DVORCU: Gdje bajke oživljavaju Objavljeno 21/06/2024

FESTIVAL(I) U DVORCU: Gdje bajke oživljavaju

Danas su dvorac Normann-Prandau i njegov perivoj središnja točka Valpova, geografski i
za društveni život, događanja i opuštanje

Od pradavnih vremena u Valpovu se odvijao život. Ovo staro naselje, nekad vojnička utvrda, u zapisima se prvi put pojavljuje 1332. Samo srce grada, dvorac Normann-Prandau, jedinstvena je cjelina. Ban Ivan Morović početkom je 15. stoljeća podignuo ovu tvrđavu-dvorac, a njegova je kula jedan od rijetkih srednjovjekovnih ostataka na području Slavonije i Baranje. Sam je dvorac i najvrjedniji eksponat Muzeja Valpovštine. (Radno vrijeme: ponedjeljkom i četvrtkom 16 – 19 sati, utorkom, srijedom i petkom 10 – 12 sati; mogućnost obilaska dvorca uz stručno vodstvo uz najavu na 031/650-639).

Danas su dvorac Normann-Prandau i njegov perivoj središnja točka Valpova, geografski i za društveni život, događanja i opuštanje. Počelo je Ljetom valpovačkim. Ova već tradicionalna manifestacija ima više od 50 izdanja, a svakog ljeta u Valpovu okuplja lokalne KUD-ove, OPG- ove, udruge i organizacije koje rado demonstriraju svu ljepotu i bogatstvo Valpovštine nošnjama, plesovima, običajima i proizvodima.

Svibanjski je Festival sira i vina savršena prilika za promociju domaćih malih proizvođača, lokalnih OPG-ova i zadruga. U organizaciji udruge “Karašička Republika”, posjetitelji su imali priliku uz zvukove discofunka degustirati i kupiti sir iz malih slavonskih sirana.

Festival sira i vina slavi peti rođendan, dok je dvije godine stariji i jednako popularni Valpovo Craft Beer festival. Tisuće se ljubitelja ovog zlatnog napitka i dobre glazbe okuplja svakog rujna radi zabave, plesa, ali i utrke Craft pivska milja.

Grad festivala ne bi bio to što jest bez odlične glazbe. Tako već cijelo desetljeće udruga „Revolution“ organizira Reunited festival hip-hop kulture koji tijekom dva srpanjska dana nudi raznovrstan program i okuplja eminentna imena hrvatske hip-hop, dub i elektronske glazbene scene uz razne edukativne radionice i izložbe. Rock’a’raj fest čak tri dana začinjava Ljeto valpovačko, i to vrhunskim svirkama domaćih i stranih rock-bendova. O tomu da je Valpovština oduvijek odana rocku svjedoči novi Vashar festival.

U perivoju ispred dvorca održavaju se i druge manifestacije kao što su Valpovačka ljetna liga trčanja i Međunarodni dan Karašice. Cijeli grad zapravo živi oko dvorca i perivoja, ne čudi stoga što je njegova službena boja baš - zelena.

Belišćanska industrijska baština

Samo nekoliko kilometara dalje nalazi se posve drugi svijet. Nadomak Valpova, naizged spojeno, Belišće je ipak kontrastan, drukčiji grad. Prije samo 140 godina to je mjesto nastalo za potrebe razvoja industrije. Mađarski je veletrgovac i tvorničar Salamon Heinrich Gutmann 1884. godine ondje otvorio tada najveću pilanu u Europi.

Dvije od tri sačuvane prve stambene zgrade sagrađene u Belišću koje su pripadale Gutmannovoj koloniji danas čine zgradu Muzeja Belišća (radno vrijeme ponedjeljkom 16 – 20 sati, od utorka do petka 12 – 16 sati; subotom za grupe uz najavu na :+385992051425). Uz njih, muzej čine i Zbirka obitelji Gutmann u Palači Gutmann i Gutmannov parni vlak u Željezničkoj ulici. Muzejske su zgrade zaštićeno kulturno dobro, a njegov postav svjedoči o bogatoj industrijskoj baštini grada.

U blizini čeka i „Ćiro“, obnovljeni spomen-vlak, zaštićeno kulturno dobro i uspomena na nekadašnju željeznicu kao poveznicu Slavonije i Podravine. U samom je središtu grada i nedavno obnovljena historicistička jednokatnica - Palača Gutmann ili Palej, nekadašnja zgrada Uprave Belišća d.d., koja datira iz 1905. Sve o povijesti grada naučite u njegovoj najpoznatijoj ulici - Pekmez ulici. Nekada se ovdje u velikim kotlovima kuhao pekmez od bobica bazge od čega bi zamirisala cijela ulica, a sad je ona pravi živi spomenik.

I danas je Belišće industrijski div. Tvornica papira „DS Smith“ i tvrtka „Harburg-Freudenberger“ sa svojim prešama za autogume vodeći su hrvatski izvoznici. Belišće ima amatersko kazalište, ali i poznati nogometni te kajak-klub, a rođeni je Belišćanin i Matija Ljubek, slavni olimpijac. Ako se tijekom ljeta nađete u ovom gradu, osim kupanja na gradskom bazenu, otkrijte pješčanu Bistrinačku plažu do koje možete i novouređenom edukativnom stazom „Bistrinci“. Ona vodi i do Odmorišta „Drava“, a možete nastaviti i prema Svetištu sv. Ane i bari „Jugovači”.

Piše: Katarina Anđelković