BAŠTINICI (IZ) PLEMENITE LOZE: U naručju vinske majke Baranje Objavljeno 19/06/2024

BAŠTINICI (IZ) PLEMENITE LOZE: U naručju vinske majke Baranje

Okruženo ljubavlju, tradicijom, znanjem i marljivošću, vino iz pića prerasta u doživljaj i jedan od glavnih simbola Baranje

Baranja, magični kutak na krajnjem sjeveroistoku Hrvatske, svoju posebnost uvelike duguje vinu. Mnogi kažu da je ono zaslužno i za njezino ime, s obzirom na to da na mađarskom bor znači vino, a anya majka. Kako bilo, Baranja se vinom nije opila, nego sljubila, pretvarajući svoje Baranjce u baštinike (iz) plemenite loze, poput plemenitaša s trsom i grozdom na obiteljskom grbu.

Isplovite na vinsku pučinu

Isplovimo, za početak, na more vinove loze. Na pola sata vožnje od Osijeka nalazi se valovita uzvisina poznatija kao Bansko brdo. U antičko su vrijeme njome kročili i rimski legionari, nadjenuvši joj ime Mons Aureus (Zlatno brdo), a gdje se i danas nalazi golemi vinograd poljoprivrednog diva „Belja“. Njime vijuga gotovo osam kilometara duga vinska cesta. Dok se šetamo njome, usput nas pozdravljaju buduće graševine, pinoti, traminci, chardonnayi… Na tamošnjem vidikovcu udahnite zrak natopljen mirisom milijuna trsova, uživajući u impresivnom pogledu prema nepreglednoj Panoniji!

Kako se vinogradi obično obilaze u društvu, uvijek će se naći netko da poetske duše zagledane u daljinu usmjeri prema tekućim pitanjima. Jasno, takvih na „Belju“ ne nedostaje. Na samom se Banskom brdu nalazi moderna vinarija površine veće od 10.000 m 2 . U obližnjem pak mjestu Kneževi Vinogradi, srcu baranjskog vinarstva, krije se najveći i najstariji povijesni vinski podrum u Hrvatskoj. Lokalno poznat i kao stari podrum „Belja“, taj će vinski hram 2026. napuniti petstoti rođendan! Na nekoliko prohladnih etaža, vina u njemu zriju u bačvama od slavonskog hrasta ili se čuvaju pretočena u butelje. Svakog punog sata, između 9 i 15, ovdje možete sudjelovati u vođenoj turi, uz degustaciju crnog ili bijelog vina. Nekima se, priča se, ondje ukazao i sam princ Eugen Savojski, po kojemu se današnja beljska vina nazivaju i „Princ s Dunava“.

Lik iz povijesti
princ Eugen Savojski

Austrijski vojskovođa ostao je zapamćen po svojim pobjedama nad Turcima. Dao je sagraditi lovački dvorac u Bilju. Junak romana “OSvojski” Jasne Horvat.

Vinarium Borarium

Neformalna, onako „taman“ opijajuća, edukacija nastavlja se i u nedalekom Zmajevcu, gdje se krije i zbirka „Vinarium Borarium“. Ta je malena, no impresivna baštinska priča zaštićeno kulturno dobro Hrvatske, a predstavlja nam vinarsko i zanatsko umijeće tipične bačvarske i vinogradarske baranjske obitelji. Zbirku vodi vinar Šandor Juhas koji, naravno, kraj svog živog i zdravog vinograda, nema vremena po cijele dane sjediti u muzeju. Stoga savjetujemo da svoj posjet najavite.

Hitamo stoga dalje u istraživanje Zmajevca. Velika je vjerojatnost da ćete pritom naići na neki od surduka, putova poput klanaca usječenih u lesne padine Banskog brda. Najpoznatiji su zmajevački surduci Reformatorski i Katolički. Logično, podno njih smještene su reformatorska i katolička crkva. Ipak, nešto drugo šetnju surducima čini zaista posebnom – gatori. Riječ je vinskim podrumima izdubljenima u Banskom brdu, tipičnima za Baranju i iznimno važnima za njezino tradicionalno vinarstvo (cjelogodišnja postojana temperatura 12 - 15 stupnjeva). Izvana nalik na hobitske kuće, nakon što prijeđete njihov prag, gatori počinju podsjećati na vinsku Narniju. Istodobno, možete biti mirni – u njima nema zlih vještica, iako biste mogli naletjeti na legendu o zloglasnoj Crvenoj Marti, po kojoj je selo i dobilo svoje prvotno ime (Vörösmart).

Lik iz legende
Crvena Marta

Uz ljepotu, odlikovala ju je besćutnost zbog koje su ju uspoređivali sa zmajem. Kmetovi su u njezinim vinogradima radili za novčić, uz batine i bičevanje.

Predaje na stranu, vratimo se mi neponovljivom ambijentu zmajevačkih gatora. Mnogi od njih u proteklih su petnaestak godina pretvoreni u odlične obiteljske vinarije (Gerštmajer, Kusić, Kalazić, Zajec, Zlatno brdo, Josić i dr.). U sklopu spomenute vinarije Josić djeluje i renomirani restoran, pred kojim redovno ključaju dva-tri kotlića fiš-paprikaša. Osim vinarija i restorana, mjesto nudi i nekoliko kvalitetnih kuća za odmor.

Iako je možda najpoznatiji, Zmajevac nije jedino mjesto duboko ukorijenjene tradicije obiteljskog vinogradarstva i vinarstva. Iznimne ćete vinare, naime, pronaći i u susjednom selu Suzi. Mnogima su, primjerice, prve asocijacije na spomen tog mjesta poznate vinarije Pinkert i Kolar. Tu je i vinarija Kováts, dok „obiteljsko srebro“ baranjskog vinarstva čine i Svijetli dvori i Szabó iz Karanca, Horvat iz Kamenca te niz drugih mjesta na kojima, okruženo ljubavlju, tradicijom, znanjem i marljivošću, vino iz pića prerasta u doživljaj i jedan od glavnih simbola Baranje. Zbog toga ne treba čuditi što su i neke od najpopularnijih turističkih manifestacija vezane uz vino. Tako je rujanski „Vinski maraton“ u Zmajevcu postao nezaobilazno događanje, a ljetno i zimsko izdanje „Baranja Wine and Walka“ sve su traženiji doživljaji među vinoljupcima.

POJMOVNIK
bor = mađ. vino
surduk = klanac usječen u lesne padine brda
gator = vinski podrum izdubljen u brdu

TURISTIČKE MANIFESTACIJE
„Vinski maraton“
„Wine and Walk“

Piše: Veronika Završki