OBŽ COVID-19 informacije
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Datum
22
sij
GlazbaHrana i pićeTradicija Objavljeno 11/01/2023

Na Vincešku sunce ak’ pripeče, vino u jesen obilno poteče! (2024.)

U Slavoniji i Podunavlju nazivaju ga i Vinkovo, Vincekovo ili Vincelovo, dok će vas baranjski vinari uoči ili na sam blagdan 22. siječnja pozvati da s njima u vinogradu i podrumu proslavite Vincešku.

U svakom slučaju, taj poziv nikako ne smijete odbiti, bilo da ste vinski entuzijast ili se jednostavno volite proveseliti u dobrome društvu s prijateljima!

Uz blagdan svetog Vinka, kad uobičajeno započinju zimsko-proljetni radovi u vinogradu, vezani su brojni tradicijski običaji među vinarima u kontinentalnoj Hrvatskoj. To je ponajprije posveta vinove loze i vinograda, u nadi i vjerovanju da će godina biti uspješna, bez iznenadnog mraza, ledenih oluja i štetnika, uz puno grožđa i kvalitetnog vina. Upravo zato, okupljeni gosti i prijatelji vinogradara, lozu toga dana škrope svetom vodom te ju „časte“ veselom pjesmom i darovima iz pušnice, poput najukusnijih kobasica, švargla i kulena.

Poput Martinja, Vinceška je prigoda za slavlje u vinskom podrumu. Većina vinskih podruma otvorena je u uobičajenom radnom vremenu uoči i na sam dan Sv. Vinka, a iako će mnogi vinogradari Vincešku proslaviti s prijateljima, neće odbiti ni slučajnog dobronamjernog veselog gosta!

Ipak, ako vam je draže dolazak najaviti, u popisu niže provjerite koji vas slavonski, baranjski i podunavski vinari ovog Vinkova pozivaju da se s njima proveselite, okrijepite domaćim vinom, pečenim kobasicama, „ljutim“ čobancem, fiš-paprikašem, grahom iz glinenog ćupa i drugim delicijama, pa uz tamburaše zajedno nazdravite uspješnoj vinogradarskoj godini.

Uzdravlje i živjeli!

“Gatori” – tradicijski vinski podrumi u Baranji, foto: Mario Romulić

Vinari i ugostitelji u Osječko-baranjskoj županiji s posebnom ponudom uz blagdan sv. Vinka

Baranjsko vinogorje

Feričanačko vinogorje

Erdutsko vinogorje

Đakovačko vinogorje

Tradicija u vinogradu uz sv. Vinka, foto: Mario Romulić

Turistički aranžmani – posebna ponuda uz blagdan sv. Vinka

Vinogradi pod snijegom u Baranji, foto: Mario Romulić

Vjeruje se… Ako se na dan sv. Vinka do podneva snijeg u vinogradu rastopi dovoljno da se stvore lokvice u kojima se vrapci mogu okupati, vinari će se najesen kupati dobrom u vinu. Ako je sušni dan, vina neće biti. Koliko vina tog dana vinogradar popije, takav će mu biti i urod. Kako na blagdan sv. Vinka započinje i zimska rezidba u vinogradu, odrezanu grančicu odnosi se u kuću, da na toplom propupa, a prema broju pupova vinogradar će doznati kakva će biti ovogodišnja berba…

Vinski podrum vinarije Vina Belje u Baranji, foto: Mario Romulić

Grožđe na trsu pod snijegom, foto: Mario Romulić


Skip to content