Poklade su i ludi su dani Objavljeno 17/01/2023

Poklade su i ludi su dani

U Đakovu 11. i 12. veljače održat će se 29. Đakovački bušari, najveća pokladna manifestacija istočne Hrvatske. Sama manifestacija sastoji se od „Bušarenja“ – šetnje đakovačkim korzom uz prezentaciju i prodaju tradicionalnih i autohtonih proizvoda, uličnih zabavljača: slikara, žonglera, štulera, klauna (u dopodnevnim satima) te centralnog događaja Đakovačkih bušara – Pokladne povorke (u popodnevnim satima) – 11. veljače 2023. Sastavni dio pokladne povorke su i konjanici s pokladnim jahanjem.


Baranjom pak u pokladno vrijeme lunjaju buše, maskirani ophodnici koji u vrijeme poklada (fašange) obilaze šokačka baranjska sela, kao i hrvatska sela u Mađarskoj. Strašne buše nose drvene zoomorfne maske s rogovima, izvrnute kožuhe, klepke, trube i klepetaljke, dok su lipe obučene u svečanu narodnu nošnju, i to često kao suprotni spol.

Buše će se i ove godine održat u podunavskim šokačkim selima Dražu, Gajiću, Topolju i Duboševici, dok su najpoznatije u Baranjskom Petrovom Selu gdje caruju petaračke buše. Dio iste baštine je i UNESCO-m zaštićen Busojaras (Pohod bušara) u Mohaču u Mađarskoj koji se održava od 16. do 21. veljače, a vrhunac je u nedjelju 19. veljače.

Najviše tradicioanlnih maski možete vidjeti u povorci lipih i strašnih buša u subotu u Dražu 18. veljače te u nedjelju 19.2. u Baranjskom Petrovom Selu gdje zabava traje i ponedjeljak i utorak. Tradicionalno baranjske fašange trajale su tri dana prije Pepelnice - od nedjelje do Pokladnog utorka.

U pokladni utorak u Vardarcu održava se Kakasütés, mađarski narodni običaj koji se sastoji od svečane povorke konjskih zaprega koja se - uz vrisku, ciku i pjesmu - kreće seoskim ulicama, za vrijeme koje mladići (obučeni u kostime i maske koje predstavljaju pijetla) silaze s kola i "plešu" oko djevojaka i žena koje stoje ispred kuća i dočekuju veselu povorku.