OBŽ COVID-19 informacije
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Datum
01
velj
-
29
velj
FestivalTradicija Objavljeno 28/02/2023

Poklade su i ludi su dani! (2024.)

U Đakovu će se u veljači 2024. godine održati 30. Đakovački bušari, najveća pokladna manifestacija istočne Hrvatske. Sama manifestacija sastoji se od „Bušarenja“ – šetnje đakovačkim korzom uz prezentaciju i prodaju tradicionalnih i autohtonih proizvoda, uličnih zabavljača: slikara, žonglera, štulera, klauna (u dopodnevnim satima) te centralnog događaja Đakovačkih bušara – Pokladne povorke (u popodnevnim satima). Sastavni dio pokladne povorke su i konjanici s pokladnim jahanjem.

Baranjom pak u pokladno vrijeme lunjaju buše, maskirani ophodnici koji u vrijeme poklada (fašange) obilaze šokačka baranjska sela, kao i hrvatska sela u Mađarskoj. Strašne buše nose drvene zoomorfne maske s rogovima, izvrnute kožuhe, klepke, trube i klepetaljke, dok su lipe obučene u svečanu narodnu nošnju, i to često kao suprotni spol.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Busari-Nenad-Milic-TZOBZ-web-1024x684.jpg

Buše će se i 2024. godine održati u podunavskim šokačkim selima Dražu, Gajiću, Topolju i Duboševici, dok su najpoznatije u Baranjskom Petrovom Selu gdje caruju petaračke buše. Dio iste baštine je i UNESCO-m zaštićen Busojaras (Pohod bušara) u Mohaču u Mađarskoj koji se održava sredinom veljače, a vrhunac događanja je u nedjelju prije Pepelnice.

Najviše tradicioanlnih maski možete vidjeti u povorci lipih i strašnih buša u Dražu te u Baranjskom Petrovom Selu gdje zabava traje i ponedjeljak i utorak prije Čiste srijede. Tradicionalno baranjske fašange trajale su tri dana prije Pepelnice – od nedjelje do Pokladnog utorka.

Vikend pred Pokladni utorak, u Vardarcu održava se Kakasütés, mađarski narodni običaj koji se sastoji od svečane povorke konjskih zaprega koja se – uz vrisku, ciku i pjesmu – kreće seoskim ulicama, za vrijeme koje mladići (obučeni u kostime i maske koje predstavljaju pijetla) silaze s kola i “plešu” oko djevojaka i žena koje stoje ispred kuća i dočekuju veselu povorku.


Skip to content